Fiber internet gerçekten pahalı mı?
İnternetin önemi artık neredeyse tartışılmaz bir boyuta geldi. Araştırma şirketlerinin ve markaların yayınladığı verileri incelediğimiz zaman da hem mobil hem de sabit internet kullanım oranları büyük bir hızla artmaya ve dünya geneline yayılmaya devam ediyor. Tabii internetin bu kadar çok kullanılması pek çok açıdan iyi olsa da teknik açıdan bazı sorunlar doğurabiliyor. Özellikle altyapı konusunda yetersiz olan bölgelerde.
İnternet, pek çoğumuz için görünmez bir şey olsa da aslında son derece kablolara dayalı ve mekanik bir teknoloji. Sürekli olarak da gelişen bir teknoloji. Evlerimizde kablosuz internet bağlantısı sayesinde internetin arkasındaki teknolojiyi çoğu zaman düşünmüyoruz bile. Ancak internette yaşanan sorunları veya interneti biraz daha iyi kavrayabilmek adına bu teknoloji oldukça önemli. İnternet genel itibariyle belli bir kapasitesi olan bir teknoloji bu kapasite aşıldığı vakit sorunlar meydana geliyor. İnternet sağlaycıları ve teknoloji şirketleri de bu sorunları çözmek için sürekli olarak var olan teknolojiyi geliştiriyorlar. İşte uzun zamandır duyduğumuz ama özellikle ülkemizde henüz birkaç senedir yaygınlaşan fiber internet de bu uzun yıllardır kullanılan internet teknolojisinin gelişmiş versiyonudur diyebiliriz. Peki fiber internet pahalı mı? Yoksa pahalı mıydı?
Fiber İnternet Fiyatları
Fiber internet yukarıda da anlattığımız gibi kısaca daha hızlı ve yüksek performanslı internet demek. Sadece daha hızlı demek biraz teknolojiye haksızlık etmek oluyor. Çünkü sunulan avantajlar sadece yüksek hızdan ibaret değil.
Fiber internet uzun zamandır hayatımızda olmasına rağmen gerek altyapı yetersizliğinden gerekse fiyatlardan birçok internet kullanıcısı ya çok geç tanıştı ya da hala tanışamadı. Ancak son dönemde TurkNet GigaFiber gibi yatırımlar sayesinde internet kullanıcıları internetin yeni bir dünyası ile tanıştı. Tamamen TurkNet altyapısında sunulan bu hizmet neredeyse VDSL internet fiyatına inanılmaz yüksek hızlar sunuyor. 1000 Mbps gibi sadece Türkiye’nin değil dünyanın en hızlı internet hizmetlerinden birine sahip olma şansı veriyor. Üstelik sadece download hızlarında değil upload hızlarında da devrim yaparak 1000 Mbps’lik paketinde 150 Mbps upload hızı sunuyor.
İşte bu tarz yatırımlar kullanıcıları yüksek hızlı internetle buluşmasını sağlamaya başladı. ADSL ve VDSL internet hizmetleri standart bakır kablolar üzerinden sağlandığı için hem daha yaygın hem de daha uygun fiyatlarla karşımıza çıkıyor. Ancak işte bu teknolojiler ne yazık ki fiber hızlara çıkamıyor. Bu yüzden TurkNet gibi operatörlerin yaptığı fiber internet yatırımları kullanıcıların imdadına yetişiyor.
Fiber İnternet Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
İnternet aboneliği yapmak günümüzde başlı başına bir konu haline geldi. Birçok operatör ve yüzlerce farklı hız var. Bunların arasından en doğrusunu seçmek zor olabiliyor. Ancak seçim yaparken en dikkat edilmesi gereken konu taahhüt! Uzun süreli taahhütler her ne kadar size indirimli gibi gözükse de memnun olmadığınız bir hizmeti belki iki yıl boyunca kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden TurkNet GigaFiber gibi taahhütsüz hizmetler mantıklı bir seçim olabilir. Taahhütsüz ve kotasız hizmet sunan TurkNet GigaFiber, ilk 30 gün içinde iptal talebinde bulunulduğunda %100 para iadesi sağlıyor. Başka bir operatörden TurkNet GigaFiber’e geçmek isterseniz de 480 TL’ye kadar cayma bedelini karşılıyorlar. Ayrıca 7×24 müşteri desteği sayesinde de aklınıza takılan herhangi bir konuda dilediğiniz zaman müşteri temsilcilerinden bilgi alabiliyorsunuz. Şimdilik sadece İstanbul ve İzmir’de olsa da kısa bir sürede daha da yaygınlaşmayı hedefliyorlar.
Fiber internet tercih ederken bölgenizdeki altyapı durumunu öğrenmenizde fayda var. Aksi halde sadece fiber diye alınan hizmetler her zaman tatmin etmeyebiliyor. TurkNet altyapı sorgulama sayfası üzerinden bölgeniz TurkNet GigaFiber var mı yok mu öğrenebilirsiniz. Eğer varsa 100, 200 veya 1000 Mbps gibi hız seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Yoksa da TurkNet’te 100 mbps fiber ve 100 mbps’e kadar VDSL seçenekleri de mevcut. Bölgenizde hangi hizmeti kullanabileceğinizi görmek için hemen altyapınızı sorgulayabilirsiniz.
Photo by Junior Teixeira on Pexels