Wordpress Nedir? Ne işe yarar nasıl kurulur
Kendi kendinize web sitenizi veya blogunuzu oluşturmak hem de hiç deneyiminiz yokken; “WordPress Nedir?” sorusunun tam olarak karşılığıdır!
Akıllı telefonların çalışması için iOS veya Android gibi yazılımlara ihtiyacı olması gibi web sitelerinin hazırlanabilmesi için de WordPress gibi içerik yönetim sistemlerine (CMS) ihtiyacı vardır.
Sitenizin içeriğini internet bağlantısı olan bilgisayar, tablet ya da telefondan düzenlemenizi, yeni yayınlar ve sayfalar oluşturmanızı sağlayan WordPress, var olan içerik yönetim sistemleri arasında en kolay, en güçlü ve en popüler olanıdır.
İnternette gördüğünüz her dört web sitesinin biri WordPress ile hazırlanmıştır.
PHP ile yazılmış, açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma aracı olan WordPress, b2 / cafelog adlı projenin bir dalı olarak 2003’te ortaya çıkmıştır.
WordPress günümüzde, gelişimine katkıda bulunan geniş gönüllü topluluğu sayesinde, aklınıza gelebilecek her türde web sitesi oluşturmanın en popüler çözümü haline gelmiştir.
WordPress’le Ne Tür Siteler Yapılabilir?
Başlangıçta daha çok blog oluşturmak için kullanılan WordPress, çekirdek kodundaki değişiklikler ile geniş eklenti ve tema ekosistemi sayesinde her türlü web sitesini oluşturabileceğiniz bir platforma evrilmiştir.
Bu nedenle WordPress ile oluşturulabilecek sitelerin türleri aşağıdakilerden çok daha fazlasıdır:
- Kurumsal web siteleri
- Online satış siteleri
- Bloglar
- Portfolyo – CV siteleri
- Online kurs siteleri
- Forumlar
- Sosyal ağlar
- Chat odaları
- Galeriler
- Haber Portalı
- Online dergi siteleri
- İş bulma siteleri
- Üyelik gerektiren siteler
- Online rezervasyon gerektiren siteler
- Quora gibi soru-cevap siteleri
- Bağış toplamak için kar amacı gütmeyen web siteleri
- Vikisöz gibi bilgi tabanları
- YouTube gibi medya siteleri
- Açık artırma ve kupon siteleri
Dilerseniz “Trafik Çekme Potansiyeli Olan Blog Fikirleri”, “Blog Açmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler” ve “Başarılı Bir Blog Sahibi Olmanın Sırları” gibi bölümlerin yer aldığı Blog Nasıl Açılır? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
WordPress Kullanan Ünlü Web Siteleri
İnternetteki tüm web sitelerinin % 35,2’si WordPress’le oluşturulmuştur. Aralarında Beyaz Saray, Microsoft, Toyota, Nginx gibi popüler sitelerin bulunduğu kar amacı gütmeyen kuruluşlardan, şirketlere, işletmelerden, haber ve dergi sitelerine, e-Ticaret sitelerinden, sporcu ve müzisyenlere ait web sitelerine kadar milyonlarca web sitesi WordPress kullanmaktadır.
Hangi büyük markaların ve tanınmış isimlerin geniş kitlelere ulaşmak için WordPress’i tercih ettiğine göz atıp şaşırmak ister misiniz?
Microsoft Studios | Sony Music | The New York Times |
Beyaz Saray | Toyota | Groupe Renault |
Plesk | jQuery | Reuters |
MaxCDN | Walt Disney | TechCrunch |
Fortune Business Mag. | The Sun | Vogue |
Washington Üniv. | Gürcistan Üniv. | MP3.com |
BBC America | Pluto TV | The Mozilla Blog |
cPanel Blog | TripAdvisor Blog | Facebook Newsroom |
Beyoncé | Usain Bolt | Playstation Blog |
Neden WordPress Kullanmalısınız?
Ücretsiz WordPress!
İçerik yönetim sistemlerinin bazıları, ücretlidir. Yani hosting ve domain için zaten ödeme yaparsınız ancak ücretli CMS’lerin yazılımı için de ödeme yaparsınız. WordPress ile site oluşturduğunuzda yazılımını kullandığınız için ayrıca ödeme yapmanıza gerek yoktur. Yalnızca domain ve hosting satın alıp WordPress kullanmaya başlayabilirsiniz.
Açık Kaynaklı!
WordPress, açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir, yani herkes WordPress yazılımını ücretsiz olarak kullanabilir ve değiştirebilir.
Dünya çapında binlerce gönüllü tarafından inşa edilen bir topluluk projesi olduğundan herkes büyümesine yardımcı olabilir.
Squarespace, Shopify ve WIX gibi açık kaynaklı olmayan CMS’ler, siteniz üzerindeki kontrol seviyesini sınırlandırır ve daha fazla yetkiye premium paketleriyle ulaşmanızı isterler.
WordPress ile sitenizin ve içeriğinizin sahibi tam olarak siz olursunuz, sitenizi başka bir hosting firmasına taşıma kararı gibi konularda da özgürsünüzdür.
Kullanıcı Dostu
WordPress kodlama bilgisi olmayan kullanıcılar tarafından bile sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Teknik bilgi gerektirmeden kolay ve hızlı bir şekilde web siteleri oluşturmanızı sağlar ve popülerliğini büyük oranda kullanım kolaylığına borçludur.
Binlerce WordPress Tema
Temalar; web sitenizin görünümünü değiştiren tasarımlardır. 5.000’den fazla ücretsiz WordPress teması sayesinde sitenize dilediğiniz görünümü kazandırabilirsiniz.
Temalar bir sitenin temelini oluşturur, site sahiplerine sadece renk değişiklikleri, logo ekleme gibi yük olmayacak tasarım çalışmaları kalır. Ayrıca, bazı temaların kendi özelleştirme modülleri ya da sürükle-bırak editörü bulunur.
WordPress’te temalar, yazı tipleri, renkler, widget’lar, menüler ve logolara dair tüm özelleştirmeleri Görünüm sekmesinden Özelleştir’e tıklayarak yapabilirsiniz.
Binlerce WordPress Eklentileri
Eklentiler; web sitenize işlevsellik katan yardımcılardır. Eklentiler sayesinde sitenizi online satış sitesine dönüştürebilir ya da sitenize sosyal ağ, forum, iletişim formu ekleyebilirsiniz.
50.000’i aşan ücretsiz WordPress eklentisini WordPress kontrol panelinden arayabilir veya WordPress eklenti kütüphanesine göz atabilirsiniz.
SEO, yedeklemeler, hız, güvenlik, bozuk bağlantılar ve spam gibi sitenizle ilgili pek çok şeyi eklentileri kullanılarak yönetebilirsiniz.
Tema ve eklentiler için premium seçenekler de mevcuttur. Daha fazla işlevsel özelliğe sahip olduğu, iyi kodlandığı, sık güncellendiği ve destek alabilme avantajı nedeniyle, ücretli versiyonları da oldukça popülerdir.
Kurulum Kolaylığı
WordPress ile kendi kendinize web sitesi ya da blog oluşturmak için birkaç tıklamadan fazlası gerekmez. Turhost.com’dan hosting paketi satın alma işlemi sonrasında müşteri panelini kullanarak WordPress’i çok kısa sürede kurabilirsiniz.
SEO Desteği
WordPress, tüm sayfalarınız ve yayınlarınız için başlık etiketleri ve meta açıklamalar oluşturmanızı sağlar. Bunlar, arama motorlarının içeriğiniz hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan SEO araçlarıdır.
Ayrıca WordPress bozuk bağlantıları denetlemek gibi amaçlara hizmet eden çok başarılı ücretsiz SEO eklentilerine sahiptir. SEO çalışmalarınızı, her sayfada olabileceği en iyi hale getirmeniz için dev bir kontrol listesi diyebileceğimiz Yoast SEO bunların en popüleridir.
Esneklik
WordPress’in çok yönlülüğü; kurumsal siteler, hobi blogları, profesyonel işletme siteleri, fitness gibi spor odaklı siteler ve düğün – mezuniyet gibi etkinliklere yönelik farklı türde siteler oluşturmanızı sağlar.
Her tür web sitesi oluşturmanıza ve sitenizi dilediğiniz gibi geliştirmenize olanak tanıdığı için WordPress son derece esnektir.
Turhost.com, WordPress’in Dünya çapında kullanıma sunulduğu ilk günden bu yana WordPress siteleri için kaliteli hosting hizmeti sağlamaktadır.
Güncelleme
Her yeni WordPress sürümü yayınlandığında WordPress tarafından bilgilendirilirsiniz ve güncelleme işlemini bir dakikadan daha kısa sürede tamamlayabilirsiniz.
Farklı Dosya Türlerini Desteklemesi
WordPress’in görüntü, metin, ses ve video formatında desteklediği çok çeşitli dosya türü için uzun bir listesi vardır!
WordPress’le .jpg, .png, .gif .pdf, .doc, .pptx, .mp3, .m4a, .mp4, .mov, .wmv ve .avi gibi popüler dosya türlerine ek olarak .odt, .key, .ogg ve .3gp gibi daha az kullanılan dosya türlerini de sitenize sorun yaşamadan ekleyebilirsiniz.
Gönüllü Topluluğu
WordPress hakkındaki sorularınızın yanıtlanması için internet üzerinde WordPress’in farklı yönlerini vurgulayan bloglar, forumlar, online kurslar, seminerler ve e-kitaplar gibi inanılmaz sayıda kaynağa erişebilirsiniz.
Ayrıca özel destek için WordPress’in resmi müşteri desteğini ücretli olarak kullanabilirsiniz.
WordPress ile Blog Nasıl Açılır?
Aşağıda da görebileceğiniz gibi WordPress ile blog açma adımlarının hiçbiri ayrıntılı teknik bilgi gerektirmez:
1- Hangi hosting paketinin sitenize, amacınıza, projenize uygun olduğuna karar vermek, özellikle yeni başlayanlar için, karışık görünebilir. Bu konuda teknik destek ekibimizden yardım alabilir ve WordPress Hosting Nedir? adlı yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Önerimiz, Turhost.com’un WordPress Hosting planlarından birini seçerek blog açma adımlarına başlamanızdır:
2- Seçtiğiniz hosting planının satın alma işlemi sırasında, aşağıda görülen alan adı çubuğuna bloğunuz ya da siteniz için seçtiğiniz alan adını (domain) giriniz. Doğru domaini seçmek için rehber niteliğindeki Domain Nedir? adlı yazımızı okumanızı öneririz.
3- Sorgulama sonucunda tescil edilebilir alan adının karşısında yer alan Kaydet ve Kullan butonuna tıklayınız. Açılan Sepet Özeti sayfasından ödeme döngüsünü seçip Siparişi Tamamla butonuna tıklayın. Sonraki ekran son kontrolleri yapıp Devam Et butonu ile aşağıdaki sayfaya geçeceğiniz ekrandır.